Temadag

Nationalälvsdagen i Kukkolaforsen: en hyllning till de fria nationalälvarna

Forsränning i Kukkolaforsen

Datum: 3:dje lördagen i augusti
Varför: en hyllning till de outbyggda älvarna
Middag: Förbeställs i restaurangen
Bar: Alkoholservering på uteterassen
Fackelbåtar: ca kl. 21, öppet för alla

Nationalälvsdagen i Kukkolaforsen.

Nationalälvdagen firas alltid den 3:e lördagen i augusti. Nationalälvdagen firades första gången 1996. Syftet med dagen är att hylla våra Nationalälvar som ger oss livskraft, inspiration, upplevelser, passion samt vårt dagliga bröd. I våra myter och drömmar framträder det fria vattnets stora betydelse för mänskligheten. Nationalälvdagen symboliserar därför mycket mer än skyddandet av naturlaxen eller bevarandet av våra egna fria älvar. För bara de folk som vårdar sitt vatten kan ta del av dess livgivande kraft.

Fira med mat och dryck!  Välkommen att boka bord för en vin- och matprovning utöver det vanliga.  Under Nationalälvdagen serverar vi en guidad 6-rätters middag i restaurangen med ett urval av lokala rätter och utvald dryck till. Middagen måste förbokas

Fackeltåg med båtar i älven ca kl. 21.00. Det är en hyllningsstund med fackelbåtar och storslagen musik som överröstar forsens brus. En stund för eftertanke och reflektion över de fantastiska naturresurser vi har. Öppet för alla!

Fler sommaraktiviteter

Se alla
Kulturguidning

Guidning i Kukkolaforsen kulturområde

Tornedalens och Kukkolas historia går inte att berätta utan att prata om fisket, människorna och livet kring älven. Den rika, mäktiga älven var och är en självklar del av livet och försörjningen.
Kulturhistoria året runt

Kukkolaforsen museum

På kukkolaforsens område finns det två museum att besöka. Ett Fiskemuseum och ett Bastumuseum
Temadag juni

Nationalbastudagen

Den andra lördagen i juni varje år firas Nationalbastudagen tillsammans med Svenska Bastuakademien.