Efter några år i söderut, bland annat i Stockholm, började rötterna göra sig påminda. Och 2005 gick flyttlasset hemåt, till Kukkola.

–Egentligen var det Martin som drog mest. Han är uppvuxen i Linköping med värmländskt påbrå och ville nu prova på livet i Tornedalen. Självklart hakade jag på. Min uppväxt här i Kukkola var rena rama Bullerbyn – alla kände alla och vi barn sprang mellan gårdarna. Det är en skön känsla att kunna ge mina egna barn samma trygga start i livet, säger Johannah.

Verksamheten på Kukkolaforsen utvecklas hela tiden. Så är det att vara företagare och entreprenör. –Vi har utökat boendet genom att vi byggt ett hotell som blev jättebra. Vi har även renoverat stugorna med utsikt mot forsen till hotellstandard. Campingen har också förädlats, byggts ut med mer utrymme och bättre standard i servicehus. Restaurangen är omgjord och vi satsar stort på maten och matupplevelserna. Det är en viktig ingrediens i verksamheten. Sedan knyter vi nya kontakter med samarbetspartners, både på svenska och finska sidan, för att kunna erbjuda mer aktiviteter och en helhetsupplevelse av regionen, berättar Martin Spolander.

–Martins och min combo helt perfekt. Han kommer utifrån, med helt andra ögon och en annan syn på utveckling, det är värdefullt. Jag å andra sidan är dotter i huset och har verksamheten i ryggmärgen. Det är lätt att bli hemmablind. Dessutom har vi helt olika yrkesbakgrund, som gynnar verksamheten och uppgiften. Jag är utbildad fritidspedagog och har även jobbat en del med webbdesign. Martin är utbildad slöjdlärare och spelat mycket musik, säger Johanna. Till det lägger vi min bror Mathias som arbetat inom hotell och restaurang hela sitt liv på olika platser och som också flyttade hem ungefär samtidigt.

Martin fortsätter:
–Vi har hittat våra egna nischer i verksamheten, där jag arbetar mycket med ekonomi, utveckling och förändring. Hela Tornedalen är superintressant och här finns en stor potential. Ta bara älven och närheten till Finland. Här finns fascinerande historia och kultur som har potential att utvecklas till många lokala produkter, bland annat kring gränsdragningen och andra världskriget. Det finns en uppsjö spännande berättelser som behöver bli kända.

Svante och Margit Spolander tillhör den tidigare generationen och är karismatiska och välkända entreprenörer som har tagit ett steg tillbaka. Att utveckla och uppgradera ett familjeföretag som Kukkolaforsen är en många gånger utmanande uppgift, då det samtidigt handlar om att förvalta gamla traditioner samtidigt som det är viktigt att utvecklas och följa med och v ara lyhörd för gästernas behov.