En anrik kulturhistorisk fest

Upplev sikfesten i Kukkolaforsen

Historia: härstammar från 1700-talet
Fokus: att fira sikens ankomst
Upplev: nyhalstrad sik, musik och god mat
Säsong: lördag & söndag efter Jakobsdagen (25 juli)

Sikfesten i Kukkolaforsen är en årlig händelse som hyllar den traditionella fångsten och kulturen kring sikfisket i området. Under denna festival samlas lokalbefolkningen och besökare för att fira och delta i olika aktiviteter relaterade till sikfisket längs Torne älv.

Under festen kan man uppleva och lära sig om det traditionella sikfisket och kulturen. Det finns möjlighet för besökare att prova på att fiska sik på det traditionella sättet. Sikfiske i Kukkolaforsen är inte vilket fiske som helst. Här används en metod, med långskaftad håv, som har anor från 1500-talet. Metoden är också unik geografiskt sett. Metoden finns bara i Östra Norrbotten och i Amazonfloden i Brasilien.

Utöver fisket erbjuder sikfesten också en mångfald av kulturella uppträdanden, musik, dans och lokala delikatesser. Det är en fantastisk möjlighet att uppleva den unika kulturen, maten och gemenskapen som präglar området kring Kukkolaforsen och dess anknytning till sikfisket längs älven. Festen är en återkommande höjdpunkt som inte bara hyllar fisket utan också firar gemenskapen och arvet från detta vackra norrländska landskap.

Fler aktiviteter

Hole in one

Golf

18-håls golfparadis som sträcker sig över gränsen mellan Finland och Sverige längs det fridfulla Torneälvsdeltat
Safari på isbrytaren Polar Explorer
Safari Polar Explorer

Isbrytarsafari

Lyssna på det dramatiska ljudet av sprickande is och isblock som krossas.
För kropp och knopp

Bastuäventyr

På Kukkolaforsen kan du njuta av flera olika typer av bastubad i en naturlig miljö.